login
Inicia sessió

register
Registra't

Més a prop de la "A"

Camí de sirga

Rellegeixo llibres ben poques vegades, sobretot des d'un temps ençà que la pila de lectures pendents mai no minva. Però feia temps que duia al cap la idea de que volia rellegir Camí de sirga i finalment ho he fet. I és que no sé que té aquest llibre però a mi em sembla màgia pura. Potser és la història coral, potser és el bon humor barrejat amb sentiments profunds, amb un llenguatge molt ric i poètic i amb un tros de la història d'un poble que també té alguna cosa de la història de tots nosaltres. Segurament sigui una combinació de tot plegat el que fa que aquesta novel·la de Jesús Moncada sigui per a mi una de les millors que he llegit mai.

Es tracta d'una novel·la teixida a partir de la història de Mequinensa, la vila natal de l'autor, des de l'època d'esplendor del negoci de les mines de lignit durant la primera guerra mundial fins a la desaparició de la vila sota el pantà ara farà uns quaranta anys. Enmig, les vages dels minaires, la república i la desolació de la guerra i de la postguerra, i els anys de por i agonia per l'inevitable i cada cop més proper enfonsament de la vila sota les aigües. Es tracta, naturalment, d'una novel·la coral amb molts personatges dels quals els principals podrien ser el senyor Jaume i la seva filla Carlota, d'una de les principals famílies burgeses, i l'Arquímedes Quintana i en Nelson, patrons de llaüts, les barques que durant molts anys van solcar l'Ebre transportant riu avall el lignit extret de les mines de la conca. El mateix Neptú, el llaüt capitanejat pel Nelson, es podria considerar un personatge més de la novel·la, en què n'hi ha molts altres que es fan estimar com l'Aleix i la Malena de Segarra, l'Atanasi Resurrecció, Madamfransuà o els Honorats (Honorat del Cafè i Honorat del Rom) i molts d'altres que amb aparicions molt breus li donen al texte molt de colorit.

No crec en lectures imprescindibles ni en lectures obligatòries. Cadascú té dret a triar què vol llegir i quan. Ara, si em fan recomanar les meves lectures preferides, Camí de sirga estarà sempre en un dels primers llocs. Algun dia, ben segur, me'l tornaré a rellegir.

Comentaris (4)11-06-2011 10:57:09llibres

aradigueuaradigueu, 11-06-2011 17:33:51

Jo també la vaig llegir fa temps. És veritat que et submergeixes amb
les vivències d'un allau de personatges que l'autor rememora els darrers cent anys de la vila condemnada. Aquesta novel·la ha estat considerada una de les obres més importants de la literatura catalana actual. Ara estic llegint "Peguera" de Ramon Soler.
És la història d'un nucli industrial molt important al costat de Berga (jo he estat allà) ara només queden les restes, els ocells i les pedres. Per poc que un conegui la importància del carbó i el tèxtil que va tindre, t'asseguro que també li semblarà que es troba en aquest poble.
Una abraçada

gripaublaugripaublau blog, 12-06-2011 10:30:58

M'apunto la teva recomanació, si un dia el trobo potser me l'embutxaqui. Gràcies.

serra_catalana73serra_catalana73 blog, 12-06-2011 15:23:10

A mi me'l van fer llegir a la facultat. L'imbècil que ara és "Catedràtic" en Història contemporània de catalunya, en Solé Sabaté, ens el va fer llegir com si fos un manual d'història.

gripaublaugripaublau blog, 12-06-2011 22:50:06

El context sí que ho és d'històric, no sé com de documentat però una part prou bé perquè l'autor ho va viure en primera persona, però el llibre és una novel·la, això segur. Potser hi hagi personatges i fets més o menys inspirats en coses reals, sí, però novel·la al cap i a la fi.

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: